13 Haziran 2018 Çarşamba

Eski Meclis Binası (Cumhuriyet Müzesi), Ankara



 Ankara'ya gelen turistlerin ilk uğrak noktası olsa da, Ankaralıların "bugün gideriz", "nasılsa hep buradayız" diyerek gezmeyi ertelediği yerlerden biri var bugünkü blog yazımda.  Cumhuriyet Müzesi olarak da bilinen Eski Meclis Binası yıllardır önünden geçmemize rağmen bir türlü tam anlamıyla gezmediğimiz bir yerdi.  Kısmet tosbikle gezmekmiş :) 

Bu bina 1923 yılında Cumhuriyet Halk Partisi için hazırlanmış, daha sonra meclisin yetersiz kalması sebebiyle meclis bu binaya taşınmış, ve 18 Ekim 1924 tarihinde II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak hizmete açılmış.  1924- 60 yılları arasında ülkenin yönetildiği, Cumhuriyete yön veren inkilapların gerçekleştirildiği kurul salonu burası. 




Bu bölüm ziyarete kısmen kapalı. Salona girebiliyorsunuz ancak sıraların arasında gezinme şansınız yok. 

Şu anda Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veren binada Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar'ın  bazı kişisel eşyaları sergilenmekte. 


Atatürk'ün kıyafetlerinden bazıları

Celal Bayar'ın eşyaları 

Yine bu salonlarda Cumhuriyet tarihinin ilklerinden de örnekler var. 
Cumhuriyetin ilk cam fabrikasında üretilen cam, ilk tekstil fabrikasında dokunan kumaş... 


İlk katta yer alan bu odaları gezdikten sonra üst katta da dönemin makam odaları olarak hizmet vermiş odaları gezebilirsiniz.





Cumhuriyet Müzesi 09:00-17:00 saatleri arası her gün açık. Yaz döneminde kapanış saati 19:00'a kadar uzuyor. Giriş ücreti 5 TL Müzekart ile ücretsiz.  

Gittiğinizde burada fotoğraf çektirmeyi unutmayın. 


Eski Meclis binasını gezmek tahmini 1 saatinizi alacaktır. Aynı gün içinde farklı yerler görmek isterseniz yine bu civarda yer alan PTT Pul Müzesini gezebilir, ya da biraz daha ilerleyip Ankara Kalesini, Rahmi Koç Müzesini görmeyi de seçenekler arasına ekleyebilirsiniz. 
Tüm Ankara yazılarına ise buradan ulaşabilirsiniz. 
Keyifli gezmeler :) 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder