6 Haziran 2018 Çarşamba

PTT Pul Müzesi, Ankara



Posta pulunun seveninin çok olduğunu muhakkak duymuşsunuzdur, peki ilk pul nasıl ortaya çıktı, ya da pullar ne işe yarar  hiç düşündünüz mü?

Ankara'da yer alan PTT Pul Müzesi tam da bu hikayeyi anlatmayı amaç edinmiş.
İlk kez İngiltere'de 1840 yılında üzerinde Kraliçe Viktorya'nın portresi yer alan pullar basıldığında tek amaç posta ücretini belirlemek iken, günümüzde pulların çoğalması, hatıra pullarının basılması ve pul koleksiyonculuğunun bir hobi olarak gelişimi ile pullar çok farklı bir anlam kazanıyor.  Ücret belirten bir kağıt parçası olmanın çok ötesine geçip, kültürü aktarıyor, tarihin en küçük tanıkları oluyorlar belki de.

Fotoğrafta bir mektubun uzun yolculuğunun üzerindeki pullar, posta damgaları ile nasıl anlatıldığını görüyoruz.

Benim gibi pul, posta kartı sevdalılarının adını duyar duymaz gitmek istediği bir yer PTT Pul Müzesi.  Ulus'ta Merkez PTT'ye çok yakın bir binada yer alan PTT Pul Müzesi geçmişten günümüze çeşit çeşit pulun sergilendiği bir müze olmasının yanı sıra haberleşme tarihi,  tarih boyunca kullanılan postacı kıyafetleri gibi çeşitli koleksiyonlara da ev sahipliği yapıyor.


Telgrafın anlatıldığı bu bölüm çok ilginçti. 



"Geçmişten Günümüze Postacı Kıyafetleri"koleksiyonundan bir kesit.


Savaş döneminde kullanılmış olan bir posta kutusu

Müze binası daha önce Ankara'da 1926 yılında kurulmuş olan bir banka binasının restore edilmesiyle bu şeklini almış. Müzenin açılışı 2013 yılında gerçekleştirilmiş.

Posta dağıtım aracı


Teknolojinin tüm imkanlarından faydalanan müzede haberleşme tarihinin, Türkiye'de ve dünyada posta gönderiminin, pul basımının gelişimiyle ilgili barkovizyon gösterileri mevcut.

Giriş katında telgraftan, eski posta kutularına uzanan değişik objelerle karşılaşacaksınız. Bu bölümde aynı zamanda haberleşmenin Kurtuluş Savaşındaki önemi de anlatılıyor.

Bu katta ayrıca  PTT eski müdürleri için hazırlanan bir anı köşesi var. Odanın hemen önünde yer alan dokunmatik ekrandaki fotoğraflara tıklayarak merak ettiğiniz kişilerin hayatları hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.


Bir üst katta Osmanlı İmparatorluğundan günümüze uzanan kronolojik olarak sıralanmış bir pul koleksiyonu var. 


İkinci katta ise farklı tematik pul koleksiyonları mevcut.




Üçüncü katta ise farklı ülkelerin pullarının yer aldığı koleksiyon sergileniyor.



Bodrum katta bulunan Çocuk Kulübü de tek başına belki çok anlamlı olmasa da genelde atölyelerin düzenlendiği, çocukların artık unutulmaya yüz tutmuş mektup geleneğiyle tanıştığı keyifli bir ortam.



PTT Pul Müzesine girişler ücretsiz. Resmi ve dini bayram tatilleri haricinde 09.00- 17.00 arası ziyaret ederek pulların renkli dünyasında kaybolabilirsiniz. Üstelik kahve molalarını keyifli hale getirecek çok da güzel bir cafesi var.


Keyifle gezmeniz dileğiyle...
Tüm Ankara yazıları için buraya tıklayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder