25 Kasım 2017 Cumartesi

Taraklı, Sakarya


Daha önce burada başka bir yavaş şehir olan Göynük'ü anlatmıştım. 
Bir sonraki durağımız ise Taraklı. 

Biz Sakaryalı olduğumuz için Göynük ve Taraklı'yı hep bir yerlere gidip gelirken farklı günlerde gezdik; ancak Ankara'dan veya İstanbul'dan Göynük ve Taraklı'yı, hatta Mudurnu'yu birleştiren günübirlik bir rota çıkarmak mümkün. Aslına bakarsanız Taraklı'da her şey mümkün:) 

Burası bir dönem Mümkünlü'de her şey mümkün sloganıyla akıllara kazınmış, Şener Şen, Binnur Kaya ve Olgun Şimşek'in oynadığı TTnet reklamının çekildiği yer.  
Bir zamanlar dekor olan o sokaklar da şimdi çeşitli hediyelik eşya, yöresel ürün satan dükkanların ve yemek yiyebileceğiniz küçük işletmelerin olduğu yerler. 





İstanbul'dan 200 km, Ankara'dan 260 km uzaklıkta olan Taraklı tarih boyunca hep yol üstünde olmuş.  İpek Yolu, eski İstanbul, Ankara yolu..  Bugün eski önemini yitirmiş olsa da yine de yol üstü olmasıyla gelip geçerken uğranılan bir yer. Bölgeye yapılan termal otel de şehre hareket getirmiş.  Tabi bir de bugünlerde TRT'de yayınlanan Yalaza dizisinin çekildiği yer olarak adından sıkça söz ettiriyor Taraklı. Dizinin izlerine her yerde rastlamak mümkün. 
Ben Taraklı'yı gezdiğimde diziden haberim yoktu.  Fotoğrafını çektiğim "Abla'nın Yeri" meğer dizinin önemli bir mekanıymış.  Daha sonra diziyi izledim, karakterleri sık sık bu meydanda görmek mümkün. 




Peki Taraklı'da neler yapabilirsiniz? 

Taraklı'yı tepeden seyredin. 
 Hıdırlık Tepesinin yamaçlarına kurulu Taraklı yeşilden sarıya büründüğü renklerle her mevsim ayrı bir güzellik sunuyor ziyaretçilerine.  Geliş yönünüze göre şehre girerken bu manzarayı bir nebze görmeniz mümkün ancak en iyi manzara Hıdırlık Tepesinde. 

Taraklı sokaklarında kaybolun
Taraklı'da 80'e yakın tescilli ev var.  Taraklı'ya geldiğinizde nereyi gezsek diye çok düşünmeden sokaklara yönelin. Karşınıza çıkacak evler artık her yerde birbirinin aynısı olan ve dolayısıyla cazibesi kalmayan konaklardan çok daha güzel. 






Kurşunlu Cami
Taraklı'da görülmesi gereken diğer bir yapı da Kurşunlu Camii olarak bilinen Yunus Paşa Camii.  Dönemin veziri azamı Yunus Paşa tarafından 1571 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan camii kurşun kaplamalı kubbesinden dolayı bu isimle anılıyor. 



Caminin  hemen yanında da Yunus Paşa Hamamı var. Bu hamam ilk inşa edildiği yıllarda kurulan bir sistemle hamamdan çıkan buhar caminin ısıtılmasında kullanılmış.


Yusufbey Mahallesinde yer alan 7 asırlık olduğu düşünülen çınar ağacı ise Osmanlı dönemine ait.  Osmanlı  fethettiği yerlere çınar ağacı dikmeyi gelenek haline getirerek işte böyle miraslar bırakmış günümüze. 

Konaklar 
Taraklı meydanında ilk gördüğünüz yerlerden biri Kadirler Konağı olacak. 



Öyle ki nereye giderseniz gidin yolunuz buraya çıkıyor. Burası restore edilerek altı dükkan üstü konak, otel ve restoran konseptinde hizmet veren bir yer. Konağı gezmek isterseniz kişi başı 2 TL ödemeniz gerekiyor.

Sonrasında üç katlı bu konakta bir cam kenarına kurulup etrafı izleyebilirsiniz. 


 Konağa gelmişken fes giymek lazım:)
Konakta gezerken karşınıza çıkan eski eşyalar 
Tosbik dikiş makinesine bayıldı. 


Eski bir çay takımı



Mutfak Kısmı




 Balkonların güzelliği 


Restoranın bahçesi 


Konaklama 

Bölgede otel olarak genellikle restore edilerek otele dönüştürülen konaklar var. Kadirler Konağı,  Abdi İbrahim Paşa Konağı, Hanımeli Konağı başlıcaları. Bir diğer konaklama alternatifi ise Taraklı Termal var. Buradan Taraklı merkezine ulaşmanız için biraz yürümeniz gerekiyor; araç olmadan zor olabilir. 

Yeme İçme 

Taraklı'da ne yenir denildiğinde ilk akla gelen etli nohut ve keşkek; özellikle bunların reklamının yapıldığı bir yer görmedim; ancak Kadirler Konağı restoranında yöresel akşam yemeği, yöresel kahvaltı gibi seçenekler mevcut. Yemeklerini denemedim; ancak konağı gezerken restoran kısmını da görüp beğendim. 

Taraklı'ya has olan, tam anlamıyla yöresel olan lezzet ise Uğut Tatlısı. Bu tatlı şeker kullanılmadan buğdayın çimlendirilmesi ile yapılıyor. 20 güne yakın bir sürede hazır oluyor.  Macun gibi bir kıvamı olan bu tatlıyı  restoranlarda yiyebileceğiniz gibi kavanozlarda satın almanız da mümkün. 


Köpük Helvası da Taraklı ile özdeşleşmiş bir lezzet.  Yumurta, şeker ve çöğen kökü ile yapılıp tahinle yenilen bir tatlı bu da. 

Alışveriş 




Taraklı'da da diğer bir çok küçük kasabadaki gibi yöresel ürünler satılan çeşit çeşit tezgah mevcut. Sebze kuruları, erişte, tarhana.. Aslında Bolu'ya özgü olan; ancak coğrafi yakınlık sebebiyle bu bölgede de bilinen Kızılcık tarhanasına Taraklı'da da rastlarsınız bir paket alın. 


Taraklı'da bolca enginar üretiliyor. Enginar konservesi almayı ihmal etmeyin. Uğut Tatlısı, çeşit çeşit kuru fasülye de alabilecekleriniz arasında. 


Esas Taraklı ile özdeşleşen ürünler ise şimşir taraklar ve Taraklı Bezi. Taraklı'nın ismi de zaten bu taraklardan geliyor.  Osmanlı döneminde Yeni Tarakçı olarak anılıyormuş.  İsminizi yazdırabileceğiniz çeşit çeşit tarak bulabilirsiniz bu dükkanlarda. 

Bir sonraki yazıda yine bir küçük kasaba, Nallıhan ile görüşmek üzere hoşçakalın. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder