17 Mart 2018 Cumartesi

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Çiğdem Şenliği


Ankara'da ilginç ismi ile akıllarda yer eden bir müze var. 
Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi. 
Somut olmayan kültürel miras, toplulukların geleneklerini ifade ediyor. Bu bağlamda temsiller, çeşitli beceriler, araç gereç ve mekan da somut olmayan kültürel miras olarak değerlendiriliyor. UNESCO 
bu çerçevede, sözlü gelenekleri el ,sanatlarını, doğa ile ilgili uygulamaları, ve ritüeller ile festivalleri öne çıkarıyor. 



Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'ne gittiğinizde bu gelenekleri interaktif bir şekilde yaşayabiliyorsunuz. Bir odada ninni söyleyen bir gelin var, diğerinde mutfak kültürü anlatılıyor.  Müzeyi gezerken deyimlerin nereden geldiğini dinleyerek öğreniyorsunuz. Müzenin bahçesinde topaç çevriliyor, sek sek oynanıyor.  Ebru da var Karagöz de.. 
Bu anlamda Beypazarı Yaşayan Müze'ye benzediğini söyleyebilirim. 


Biz bu sene müzenin bu yıl 5. sini gerçekleştirdiği Çiğdem Şenliğine katıldık.  Bu yıl, Hamamönü Çiğdem Şenliği; Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü ve Somut Olmayan Kültürel Miras Enstitüsü’nün Paydaşlığı ile 15 Mart 2018 tarihinde gerçekleşti. 


Çiğdem Anadolu'da baharın gelişini simgeliyor ve çiğdem pilavı pişirilmesi de UNESCO'nun koruma altına aldığı somut olmayan kültürel miraslarımız arasında yer alıyor. 


Pilavın pişirilmesi öyle sıradan bir işlem değil. 
Kırlardan toplanan çiğdem çiçekleri kuru bir dala takılarak ağaç haline getiriliyor. 


Daha sonra davul zurna eşliğinde kapı kapı gezdirilen çiğdem ile evlerden yağ ve bulgur toplanıyor. 

Bunun bir de manisi var. 
Çiğdem çiğdem çiçecik 
Emmim oğlu göçecik 
Yağ verenin oğlu olsun 
Bulgur verenin kızı olsun

Esnaftan toplanan bulgur ve yağ ile yapılan pilava çiğdemler de eklenince nefis bir bahar pilavı çıkıyor ortaya.  


Çiğdem şenliği her yıl Mart ayının ikinci haftası gibi yapılıyor. Etkinlik ücretsiz olarak herkese açık. Genelde Gazi Üniversitesi Halk bilim öğrencileri etkinlikte görev aldığı için kalabalığın çoğunu onlar oluşturuyor.  


Etkinlik ile ilgili bilgi almak için müzenin sosyal medya sayfalarını takip edebilirsiniz. 2019 yılında katılmak isteyenler için not: Pilav öğleden sonra dağıtıldığı için etkinlik saatine 14:00 yazılıyor; ancak maniler söyleyerek bulgur toplama işlemi sabah oluyor. Eğer bu kısma katılmak istiyorsanız sabah erken gitmeniz gerekiyor.   Onun dışında müzeyi istediğiniz zaman gezebilirsiniz. 
Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Hamamönü olarak bildiğimiz semtte Sakarya mh. Talatpaşa Bulvarı, Öz sk. No: 6'da yer alıyor.  Pazartesi haricindeki günlerde 09-00- 18:00 arası açık olan müzeye Tam 4 TL, Öğrenci 2 TL ücret ödeyerek ulaşabilirsiniz. 

Bu müzeyi gezdikten sonra 200 metre yukarıda yer alan Gökyay Vakfı Satranç Müzesini de görmenizi öneririm. 
Diğer Ankara yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder