Hamamönü'ne gittiğinizde gezmek isteyebileceğiniz hatta belki de özellikle gideceğiniz bir yer var: Gökyay Vakfı Satranç Müzesi. Çünkü o Bir Guinnes Rekortmeni!! 412 satranç takımı ile 31Ocak 2012'de satranç koleksiyonu ile rekora imza atan Akın Gökyay o günden bugüne adım adım genişletmiş bu koleksiyonu.
Bu tematik müze satranca ilgisi olsun olmasın herkesin ilgisini çekecek nitelikte. Şöyle ki müzede 600'den fazla özel satranç takımı sergileniyor. Sergileme düzeninde çocuklar, ülkeler, savaş ve barış, tasarım gibi değişik temalar oluşturmuşlar.
Çocuklar temasından bazı örnekler
Bu temada peri masallarından hayvanlara, Lord of the Rings'ten, Batman'a kadar uzanan onlarca satranç takımı var.
Daha sonra tasarım takımlar bölümü var.
Burada en çok ilgimi çeken bu vidalı satranç takımı oldu.
Yine bu minicik takım da çok hoş
Akın Gökyay'ın kendi tasarladığı bu set de müzede sergileniyor.
Üst katta ise savaş ve barış ile ülkeler temaları yer alıyor.
Savaş ve barış temasında politik savaşlar ele alınmış. Çok fazla örnek var; ancak en dikkat çekenlerinden birisi 11 Eylül saldırılarının konu edildiği bu set olsa gerek.
Bu temada daha çok asker, savaş var.
Ülkeler teması ile renkleriyle ilgi çekiyor. Ülkelerin klasik renklerini, ya da meşhur kültürel özelliklerini yansıtan örnekler var.
En beğendiğim takımlardan biri
Akın Gökyay'ın yıllar boyunca emek emek oluşturduğu koleksiyondaki satranç takımları 105 farklı ülkeden geliyor. Gördüğünüz örneklerde mermer, mermer tozu, ahşap, metal gibi çok farklı malzemelerden üretilen satranç takımları var.
Müze ile ilgili tek eleştirim eserlerin tarih bilgisi olmaması idi. Müzeyi gezdiğimiz sırada Akın Gökyay da oradaydı ve bu konuyu kendisine sorduk. Akın Bey 1975 yılında ilk satranç setlerini aldığında ileride bir müze kurmak gibi bir amacı olmadığı için tarihlerini net olarak bilemediğini, zamanla satranç setleri hiçbir yere sığmaz olunca böyle bir müze oluşturma fikrinin gündeme geldiğini söyledi.
Tabi maliyetleri ile ilgili bilgi olmaması da ayrı bir eleştiri konusu olabilir. Şahsen ben bu takımları incelerken bu kadar emekle ince ince işlenen ürünlerin maliyetini merak ettim.
Hamamönü evlerinin restore edilmiş mimarisiyle yenilene 1080 metrekarelik alana yayılan bu müzede soluklanabileceğiniz hoş bir cafe de var. Satranç teması müzenin her yerine yayıldığı için cafe de ismini satrançla ilgili bir kaynaktan oluyor. Chaturanga Cafe, ismini Hindistan'da satrançla ilgili ilk bilgilerin bulunduğu bir metinden alıyormuş. Bu cafe aynı zamanda etkinlikler için de hizmet veriyor.
Müzede alışveriş yapabileceğiniz minik bir dükkan da var. Burada da hem satranç takımları, hem de satranç temalı defter, kalemlik gibi hediyelik eşyalar satılıyor.
Bu hediyelik eşya dükkanına inen merdivenin kenarında gördüğünüz kupalar da sanırım yine Akın Bey'in koleksiyonu. Hem dekoratif olsun hem de sergilensin diye düşünülmüş sanırım ama bence anlamsız olmuş.
Gökyay Vakfı Satranç Müzesini ziyaret etmek isteyenler için ;
Adres: Hamam Arkası Sakarya mh. Basamaklı sk. No: 13 . Altındağ/Ankara
Müze Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler çalışma saatleri: 10:00- 12:30
13:30- 18:00
Ayrıca 29 Ekim'de, 1 Ocak'ta ve Kurban Bayramlarının 1. günleri kapalı.
Giriş Ücretleri
Tam: 10 TL
Öğrenci 5 TL
İyi gezmeler :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder